met
Kijkvorm visuele communicatie

Veelgestelde vragen

Over het gebruik van Kijkvorm Basis 

  • Waarom zou ik het materiaal van Kijkvorm Basis gebruiken en niet gewoon een groot vel papier nemen om op te tekenen?

    Goed om te horen dat je van visueel werken houdt! Kijkvorm is meer dan een canvas om op te visualiseren. Met Kijkvorm Basis heb je een mooie methodiek in handen om van probleem naar gedeelde aanpak te komen. Er is een kader om vanuit te werken. Je hoeft niet steeds het wiel uit te vinden over de vormgeving van je beeld en vergeet stappen niet snel.

    Bovendien heeft het werken op beschrijfbaar en verschuifbaar materiaal als voordeel dat je steeds met je gesprekspartner kunt zoeken naar het juiste beeld en de juiste woorden zonder dat je beeld rommelig wordt. Samen een beeld vormen is de basis voor samen beslissingen maken. Samen beslissen is een hot item in de zorg. Het bevordert de kwaliteit van leven van jouw cliënten, zorgt voor een hogere cliënttevredenheid en levert een betere samenwerkingsrelatie tussen cliënt en professional op. 

  • Voor welke cliëntdoelgroep gebruik het Kijkvorm Basis nou?

    Kijkvorm Basis kun je erbij pakken wanneer jij denkt dat het meerwaarde heeft. Dit kan bij uiteenlopende cliëntdoelgroepen zijn, ongeacht problematiek of diagnose. Kijkvorm wordt gebruikt bij kinderen en bij volwassenen. Veel mensen hebben wel behoefte aan een beetje overzicht als ze een gesprek met je voeren over dingen die ze lastig vinden. Natuurlijk zijn er ook cliëntdoelgroepen die wat extra beeldtaal kunnen gebruiken naast de mondelinge of schriftelijke taal: mensen met taal- of gehoorproblemen, mensen met autisme, mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking enz. Voor hen kan werken met Kijkvorm Basis dus zeer waardevol zijn.

  • Voor welke cliëntleeftijd is Kijkvorm Basis geschikt?

    Onze ervaring is dat je Kijkvorm kunt gaan gebruiken met mensen die een ontwikkelingsleeftijd hebben vanaf ongeveer 6 jaar. Voor Kijkvorm ben je nooit te oud.

    Kijkvorm gebruik je met een cliënt alleen en/of met ouders of de vertegenwoordigers van de cliënt. Je kunt het ook goed gebruiken om eigen gedachten te ordenen of in casusbesprekingen met collega's. Dan maakt de leeftijd van de cliënt natuurlijk helemaal niet uit.

  • Wanneer gebruik je Kijkvorm Basis nou precies?

    Je kunt Kijkvorm Basis bij elk gesprek gebruiken wat gaat (of zou moeten gaan...) over een probleem en een doel. Dat kan bijvoorbeeld een kennismakingsgesprek zijn, een begeleidingsgesprek, adviesgesprek na diagnostiek, een beslismoment of een evaluatiemoment. Je hoeft Kijkvorm natuurlijk niet elke keer te gebruiken, maar het kan een terugkerend onderdeel zijn. Je gebruikt Kijkvorm Basis soms met de cliënt zelf, maar het kan ook heel waardevol zijn wanneer je wilt reflecteren op een casus of op je professionele handelen.

  • Is Kijkvorm Basis ook te gebruiken bij complexe problematiek?

    Ja, als jij in je werk normaal gesproken goed in staat bent om complexe casuistiek te regisseren of te begeleiden, dan kun je Kijkvorm hierbij gebruiken. 

    De Kijkvormwerkwijze zal je helpen (confronteren zelfs) om te checken of je de kern te pakken hebt. Want zoals Albert Einstein al zei: "If you can't explain it simply, you don't understand it well enough."

    Je zult wel vaker actief verder moeten in- of uitzoomen en bewust keuzes moeten maken in wat relevant is en vanuit wiens perspectief je naar de problematiek en het doel kijkt. Het vraagt dus mogelijk wel meer oefening en meer van je vermogen om samen te vatten en hoofd- en bijzaken te onderscheiden. Ook kan het creativiteit vragen om de Kijkvorm Basis methodiek soms los te laten en het materiaal op andere manieren in te zetten. Gelukkig leent het Kijkvorm materiaal zich daar goed voor. Doordat je verschillende kleuren magneten hebt, het materiaal beschrijfbaar is en het bord tussen jullie in ligt, kun je het op meerdere manieren gebruiken om helderheid te scheppen.

    Met een training op maat, kun je ons vragen om je hierbij extra te ondersteunen. 

  • Is Kijkvorm wetenschappelijk onderzocht?

    Er loopt (nog) geen wetenschappelijk onderzoek waar Kijkvorm zelf onderdeel van is. Er is wel onderzoek gedaan naar gezamenlijke besluitvorming en informatieverwerking bij patienten in de gezondheidszorg. Wij voelen ons hierdoor gesterkt.


    Voor wat betreft gezamenlijke besluitvorming weten we vanuit literatuur dat hulp effectiever is wanneer mensen een actieve bijdrage hebben in de besluitvorming en er een goede samenwerking is tussen hulpverlener en cliënt. Ook weten we dat gezamenlijke besluitvorming een betere kwaliteit van leven, een hogere cliënttevredenheid en een betere samenwerkingsrelatie tussen cliënt en professional oplevert. In de richtlijn "Samen met ouders en jeugdige beslissen over passende hulp" lees je meer over onderzoeken die daarnaar gedaan zijn.


    Over informatieverwerking van patiënten in de gezondheidszorg weten we dat ongeveer 3 op de 10 mensen in de Nederlandse bevolking hoe dan ook veel moeite heeft met het vinden, snappen en toepassen van informatie. Voor hen is het extra belangrijk informatie eenvoudig en eenduidig aan te bieden. Daarnaast is het voor alle patiënten die met angstgevoelens in de gesprekskamer zitten lastig om gesproken informatie te onthouden. Wanneer je alleen praat onthouden mensen gemiddeld zo'n 15 % van de informatie. Wanneer je hierbij ondersteunt met visuele informatie (eenvoudige tekst of plaatjes) kun je dit percentage flink verhogen naar zo'n 80%.

  • Wat zijn ervaringen van andere gebruikers?

    Wij horen vrijwel altijd enthousiaste reacties van professionals. Zij krijgen ook meestal positieve feedback van hun cliënten. Klik hier om wat ervaringen te lezen van anderen.

  • Kan ik Kijkvorm Basis ook gebruiken bij online gesprekken?

    Ja dat kan! Het Kijkvorm Basis materiaal is gemaakt en erg geschikt voor gebruik op tafel bij face-to-face-contact. Wij zijn ervan overtuigd dat dit vaak ook de meest gewenste manier is van een gesprek voeren. Mocht je online een gesprek moeten voeren, dan hebben we digitale hulpmiddelen die het mogelijk maken om Kijkvorm op je beeldscherm tevoorschijn te halen en het digitaal in te vullen. Je hebt hier altijd toegang toe wanneer je Kijkvorm Basis aanschaft.

Over de aanschaf en trainingsmogelijkheden van Kijkvorm Basis

  • Wat kost het?

    Antwoord 1: De aanschafkosten zijn afhankelijk van het soort scholing dat je wilt en het aantal sets dat je wilt aanschaffen. Zie onze pagina over de trainingen voor meer informatie hierover of voor het opstellen van een persoonlijke offerte.


    Antwoord 2: Waarschijnlijk helemaal niets! Afhankelijk van wie ermee werkt (en met welk salaris die dat doet), gaat Kijkvorm Basis je waarschijnlijk geld opleveren! Reken eens uit hoeveel uren salaris gelijk staan aan de aanschafkosten. Hoeveel tijd moet Kijkvorm je gaan opleveren? Je kunt dit wel eens snel voor elkaar hebben, bijvoorbeeld door: 

    - behandeltrajecten die korter duren doordat sneller duidelijk is wat de cliënt wil bereiken, 

    - overleggen die onnodig zijn omdat er meer overzicht is over de situatie, 

    - een duur diagnostiektraject dat minder uitgebreid hoeft omdat vanaf het begin scherper is wat men wil weten en van wie,

    - verslaglegging die sneller voor elkaar is omdat je je informatie al overzichtelijk samen met de cliënt in beeld hebt gebracht.


  • Kun je Kijkvorm Basis zonder scholing aanschaffen?

    Nee, scholing is een belangrijk deel van Kijkvorm Basis. We vinden het belangrijk dat Kijkvorm-gebruikers goed geïnformeerd zijn over de achterliggende principes en werkwijze van Kijkvorm Basis. Onze ervaring is dat het gebruik voor sommige professionals eenvoudig lijkt, maar dat bij het eerste gebruik toch wat ondersteuning gewenst is. Scholing leidt bovendien tot frequenter en veelzijdiger gebruik van Kijkvorm Basis in de praktijk. Je haalt dus veel meer uit je aanschaf. Scholing betekent overigens niet dat je dagenlang de schoolbanken in moet hoor! Je kunt al aan de slag wanneer je een online tutorial gevolgd hebt.

  • Ik wil het wel gaan gebruiken, maar hoe overtuig ik mijn manager om er in te investeren?

    Kijkvorm Basis past goed in een organisatiebeleid dat zich richt op een goede (visuele!) communicatie met cliënten, op verbinding tussen professionals onderling en/of op gezamenlijke besluitvorming. Uit onderzoek weten we dat gezamenlijke besluitvorming een positief effect heeft op jouw samenwerkingsrelatie met de cliënt, op de tevredenheid van die cliënt en op de effectiviteit van de hulp die je biedt. 

    Kijkvorm ziet er bovendien professioneel uit. Je hebt mooi, herbruikbaar materiaal in bezit waarvoor je een eenmalige investering doet. (Die post-its en vellen papier kosten ook wat hè.) Bereken eens hoeveel gesprekken je gaat voeren per maand of per jaar met een set. Waarschijnlijk ben je dan een heel klein bedragje kwijt aan per gesprek, terwijl je wel  efficiëntie gewonnen hebt. Door Kijkvorm bij start van een traject in te zetten, voorkom je dat de betrokkenen na enkele maanden andere verwachtingen blijken te hebben dan jij. Je kunt hier soms vele sessies door besparen. Kostenbesparing zit hem daarnaast nog in het feit dat jij sneller klaar bent met je verslaglegging als jij een foto van je Kijkvormbeeld in je dossier hangt. Soms vervangt de foto een stuk verslag. Soms is nog wel geschreven tekst nodig, maar schrijf je sneller omdat je informatie al zo overzichtelijk in je Kijkvormbeeld staat.


    Omdat Kijkvorm Basis een combinatie is van materiaal en training, kan het uit meerdere potjes betaald worden.


    Heb je een visueel ingestelde manager? Goed uitgangspunt! Stuur ons een mailtje. We hebben een PDF-je gemaakt met daarop de belangrijkste kosten-baten-informatie. Er staan veel plaatjes op!


    Houdt je manager van persoonlijk contact met de ontwikkelaars? Je mag ons ook vragen om meer uit te leggen hierover. 

  • Zijn trainingen geaccrediteerd?

    De e-learning (samen bekijken, samen beslissen) is geaccrediteerd door NVO-OG/NIP-KJ. SKJ neemt de punten over die NVO-OG/NIP-KJ eraan toegekend heeft. Ook Registerplein heeft geaccrediteerd voor bepaalde categorieën professionals. Het precieze aantal punten lees je hier. Voor de Online Tutorial is geen accreditatie toegekend omdat je deze geheel zelfstandig doorloopt (zonder toets). Voor incompany trainingen kan indien gewenst accreditatie aangevraagd worden. De Incompany Themadag is wel geaccrediteerd.


    Mocht je trouwens baat hebben bij accreditatiepunten vanuit een andere vereniging dan NVO-OG/NIP-KJ of SKJ of Registerplein, dan is het wel interessant om een certificaat te vragen aan ons. Soms kun je vrije ruimte invullen met trainingen die niet geaccrediteerd zijn door jouw beroepsvereniging.

  • Wat is het verschil tussen de online tutorial en de e-learning?

    Kijkvorm Basis kent twee online trainingsvormen.

    - Online tutorial: Hierop vind je uitleg en filmpjes. Je doorloopt deze helemaal zelfstandig en besteedt er net zo veel aandacht aan als jij wilt. Omdat je hier zo vrij in bent, is de training niet geaccrediteerd (wij kunnen immers niet controleren wat je ervan doorlopen hebt). Je hebt altijd onbeperkt toegang tot de tutorial.

    - E-learning: De e-learning is vooral interessant als jij gebaat bent bij accreditatiepunten van NIP-K&J/NVO-OG, SKJ of Registerplein. Deze e-learning is daar namelijk geaccrediteerd. Naast de uitleg die je ook in de online tutorial vindt, krijg je wat meer theoretische achtergrond (oplossingsgericht werken, samen met ouders en jeugdige beslissen over passende hulp) en enkele opdrachten die je moet uitvoeren. Fotomateriaal van je Kijkvorm-beelden en reflectie hierop stuur je in. Je krijgt van ons feedback. Als jij aantoont dat je Kijkvorm Basis onder de knie hebt, vragen wij voor jou accreditatiepunten aan bij PE-online of je ontvangt een certificaat voor je SKJ-dossier. Je krijgt 3 maanden de tijd om de e-learning af te ronden. Je behoudt daarnaast onbeperkt toegang tot de online tutorial zodat je altijd filmpjes kunt terugkijken.

Over Gespreksondersteunend tekenen 

  • Ik kan voor geen meter tekenen! Kan ik dan wel meedoen?

    Jazeker! Graag zelfs! Onze ervaring is dat vrijwel iedereen, ja ook de mensen die zogenaamd voor geen meter kunnen tekenen, met mooie resultaten en inspiratie naar huis gaat.

  • Wat neem ik mee naar de training?

    Je krijgt een mapje van ons met werkboek, een potlood, tekenstift en een setje gekleurde stiften. In principe kun je hiermee aan de slag. Mocht je zelf tekenmaterialen hebben die je graag gebruikt, dan mag je die natuurlijk meenemen.

  • Waar worden tekenworkshops en -trainingen gegeven?

    De trainingen worden op verschillende manieren aangeboden:

    Face-to-face: Trainingen voor open inschrijving worden in Eindhoven gegeven op onze locatie op de Torenallee 45 (vijfde verdieping, intercom 102). Wanneer je een incompany workshop boekt, bepaal jij de locatie zelf.

    Online: Sinds corona ons hiertoe gestimuleerd heeft, is het Wereld Wijde Web ook een plek om de trainingen te geven. Je sluit online aan bij de live training, of volgt een E-learning. Het mooie hiervan is dus: de plek van je oefenatelier bepaal je helemaal zelf!

  • Hoe zit dat met accreditatie?

    Wij doen ons best om onze trainingen geaccrediteerd te krijgen bij NIP K&J/NVO OG, SKJ en/of Registerplein.


    Informatie over accreditatie vind je

    HIER over de E-learning

    HIER over de Live trainingen


    Mocht je trouwens baat hebben bij accreditatiepunten vanuit een andere vereniging dan SKJ of Registerplein, dan is het wel interessant om een certificaat te vragen aan ons. Soms kun je vrije ruimte invullen met trainingen die niet door je eigen beroepsvereniging geaccrediteerd zijn.

Over Supervisie

  • Wat is er zo bijzonder aan Kijkvorm Supervisie?

    Vanuit Kijkvorm vinden we het belangrijk dat professional en client (parallel daaraan ook supervisor en supervisant) samen in verbiding met elkaar kiezen voor de weg die ze willen bewandelen. Elkaar goed begrijpen is dan een voorwaarde. Onze ervaring is dat visualiseren (met Kijkvorm Basis of op papier) dan helpt. Het geeft vaak meer overzicht en inzicht dan veel praten over een onderwerp. 

    Ben jij zelf ook visueel ingesteld? Dan past deze manier van supervisie misschien heel goed bij jouw manier van leren.

    Ben jij heel talig en zou je juist graag meer visueel en kernachtig willen werken en communiceren? Nou, dan doe je volop inspiratie en ervaring op bij onze manier van supervisie geven.

  • Wie zijn de supervisoren?

    Donja en Nicole, de dames achter Kijkvorm, hebben beiden meer dan vijf jaar werkervaring als GZ-psycholoog K&J en zijn beiden ingeschreven in het register supervisor Kinder- en Jeugdpsycholoog NIP. Wij kunnen supervisie geven aan de volgende professionals:


    • SKJ Jeugd- en gezinsprofessional
    • SKJ Master pedagogen
    • SKJ Master psychologen
    • SKJ Post Master pedagogen
    • SKJ Post Master psychologen
    • Kinder- en jeugdpsycholoog NIP
    • GZ-psycholoog i.o.

    Donja Dirks heeft veel ervaring in het werken met de (L)VB doelgroep.


    Nicole Bos heeft veel ervaring in SGGZ Kind en jeugd, met een lichte voorkeur voor diagnostiek boven behandeling. Momenteel werkt zij met kinderen die doof of slechthorend zijn.


    Lees hier meer informatie over de supervisoren.

  • Begeleiden jullie ook intervisie?

    Zeker! Wil je je intervisie een visuele boost geven? Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.

  • Is groepssupervisie ook mogelijk bij Kijkvorm?

    Jazeker! Groepssupervisie is een mooie manier om tijdens je  persoonlijke proces ook van (het proces) van anderen te leren. Daarnaast deel je de kosten met elkaar, de prijs per persoon is dan gunstiger dan voor  individuele supervisie. Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden en/of een offerte. 

  • Moet ik kunnen tekenen voor supervisie bij Kijkvorm

    Nee hoor! Het zou natuurlijk wel zo maar kunnen dat je zin krijgt om meer uit te tekenen. Dat stimuleren wij natuurlijk alleen maar!

Share by: